Τα vintage γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια μας ;

Πίσω στα Blog
vintage-γυαλιά-ηλίου

Τα vintage γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια μας ;

Ή μάλλον, τα vintage  γυαλιά ηλίου πόσο προστατεύουν τα μάτια μας; Αρκετά συχνά δεν έχουμε θαυμάσει το vintage στυλ σε διάφορα πράγματα, και μεταξύ άλλων τα γυαλιά ηλίου;! Ωστόσο, μία εύλογη ερώτηση είναι: τα συγκεκριμένα γυαλιά ηλίου είναι ασφαλή για τα μάτια μας;

Επειδή λοιπόν, το ρετρό έχει επανέλθει στη μόδα για τα καλά, δεν είναι λίγοι και οι λάτρεις του όσον αφορά στα γυαλιά ηλίου. Πολλά άτομα αναζητούν το κλασικό και κομψό ύφος παλαιότερων δεκαετιών. Αλλά λιγότεροι εκφράζουν προβληματισμούς για το πόσο ασφαλές είναι ένα τέτοιο ζευγάρι για τα μάτια μας.

Η τεχνολογία είναι σε συνεχή χρονική εξέλιξη, όπως και τα γυαλιά ηλίου

Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να μην παραβλέπουμε είναι το εάν τα γυαλιά ηλίου μας είναι σωστά ως προς την κατασκευή τους βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τα standards αυτά διασφαλίζουν την προφύλαξη των ματιών από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου. Βέβαια, ορίστηκαν με σχετική καθυστέρηση, δηλαδή τη δεκαετία του ‘80.

Οπότε, τα γυαλιά ηλίου που τα έφτιαξαν νωρίτερα από την παραπάνω δεκαετία, πλέον μπορεί να μην είναι το ίδιο ποιοτικά. Πιθανόν πια, να μην πληρούν τα νεότερα πρότυπα που παρέχουν προστασία της όρασής μας κυρίως από την UV ακτινοβολία.

Συνεπώς, ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου με μη επαρκή προστατευτικά φίλτρα ίσως σταθεί επιζήμιο για τα μάτια μας. Πόσω μάλλον ενώ παρέχει σκίαση και όχι την καθεαυτού προστασία από τον ήλιο. Τα γυαλιά ηλίου που βγήκαν πιο πριν από τέσσερις δεκαετίες είναι αρκετά επισφαλής επιλογή για την καλή υγεία των ματιών.

Τί διάρκεια ζωής έχουν τα γυαλιά ηλίου;

Έστω ότι πιστεύουμε πως ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου του ‘60 τηρεί τις σημερινές προϋποθέσεις για την προστασία των ματιών. Αυτό που δεν πρέπει μας διαφεύγει είναι η φυσική φθορά του με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό το τελευταίο, με τη σειρά του επιδρά και στην αποτελεσματικότητά του.

Τα γυαλιά ηλίου ακόμη και αυτά μίας άρτιας κατασκευής, έχουν έναν ορισμένο κύκλο ζωής. Μετά το πέρας του, η κάλυψή τους ξεκινά να μειώνεται. Με λίγα λόγια, τα προστατευτικά στρώματα των φακών δεν μπορεί να είναι το ίδιο ικανά να καταπολεμήσουν την ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά αν υπάρχει η περίπτωση να έχουν περάσει 50 ή 60 χρόνια από το έτος κατασκευής τους. 

Και να εικάσουμε ότι ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου πέρασε από την καλύτερη δυνατή συντήρηση, υπάρχει ένα αδιάψευστο γεγονός. Ο χρόνος αφήνει το σημάδι του πάνω στους φακούς των γυαλιών κι ας μην φαίνεται αυτό εκ πρώτης όψεως.

Πάντως, πρέπει επίσης να σκεφτούμε την αντοχή στα υλικά κατασκευής από προηγούμενες περιόδους. Και να τα συγκρίουμε σε σχέση με την πολύ πιο αυξημένη ανθεκτικότητα των σύγχρονων υλικών. Μπορεί να βρει κανείς μαγαζιά με οπτικά που επιδιορθώνουν φίλτρα και επιστρώσεις (reglazing), ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αρκετά κοστοβόρο για την τσέπη και το αποτέλεσμά του όχι και τόσο σίγουρο.

Ποιά είναι τα εχέγγυα στην αγορά vintage γυαλιών ηλίου;

Σαν πρώτο βήμα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εγκεκριμένο σημείο πώλησης, ένα καλό κατάστημα με επώνυμα και αξιόπιστα γυαλιά ηλίου που να μπορεί να μας παρέχει τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις και την εγγύηση των vintage γυαλιών ηλίου που θα αγοράσουμε. Εννοείται πως αποφεύγουμε να πάρουμε γυαλιά ηλίου απομιμήσεις εφόσον είναι αμφίβολο το κατά πόσο είναι σύμφωνα με τα κριτήρια ποιότητας που προαναφέραμε.

Διαλέγοντας vintage γυαλιά ηλίου δεν γίνεται να είμαστε 100% βέβαιοι για τον κατασκευαστή τους, τους φακούς και γενικά την απόδοσή του. Μάλιστα εξαιτίας της δυναμικής επανόδου των ρετρό γυαλιών ηλίου, αρκετοί επιτήδειοι προωθούν απομιμήσεις από σχέδια προηγούμενων ετών ως γνήσια vintage κομμάτια. Οπότε αυτό συνεπάγεται οικονομική σπατάλη για τον πελάτη και μία πολύ επίφοβη επιλογή για την καλή κατάσταση των ματιών του.

Άρα, πώς παντρεύουμε ασφάλεια & vintage αισθητική;

Αν δεν μας βεβαιώνει κανείς ότι τα vintage γυαλιά που έχουμε βάλει στο μάτι, δεν προέρχονται από επώνυμη εταιρεία μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για την γνησιότητά τους, είναι προτιμότερο να ψάξουμε για πιο ασφαλείς προτάσεις σε οπτικά. Κορυφαία brands σε γυαλιά ηλίου έχουν στα σχέδιά τους vintage και ρετρό γραμμές που ικανοποιούν και το πιο εκλεκτικό γούστο! 

Στην τελική, με αυτά τα γυαλιά επιθυμούμε να συνδυάζουμε κάτι από την χάρη και την φινέτσα των περασμένων και αυτήν την έξτρα πινελιά κλάσης και νοσταλγίας που μπορούν να δώσουν στο look μας.Στα  #Flioukas οι επιλογές σε vintage γυαλιά ηλίου για άνδρες και γυναίκες είναι μία και μία, και θα τελειοποιήσουν την εμφάνισή σου χωρίς να διατρέξει το παραμικρό ρίσκο η καλή υγεία των ματιών σου!

Share this post

Πίσω στα Blog
Μετάβαση στο περιεχόμενο