Εθνική Ημέρα για τα Γυαλιά Ηλίου και 5+1 facts για αυτά

Πίσω στα Blog

Εθνική Ημέρα για τα Γυαλιά Ηλίου και 5+1 facts για αυτά

27 Ιουνίου γράφει σήμερα στο ημερολόγιο και γιορτάζουμε την Εθνική Ημέρα για τα Γυαλιά Ηλίου. Αλήθεια, εσύ ήξερες ότι γιορτάζουν και τα γυαλιά ηλίου σου;! Αν όχι, σου έχουμε επιπλέον 5+1 facts για αυτά!

Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης για την καλή υγεία και την προστασία των ματιών με γυαλιά ηλίου από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).  Η καθιέρωση για την Εθνική Ημέρα Γυαλιών Ηλίου έγινε από το Vision Council και στέλνει το ηχηρό μήνυμα πως η χρήση των γυαλιών ηλίου δεν είναι απλά μία στυλιστική τάση. Είναι κάτι το άκρως αναγκαίο για την προφύλαξη των ματιών μας από τις επιζήμιες επιδράσεις των ακτίνων του ήλιου.

Το Vision Council παρακινεί επαγγελματίες από τον χώρο της όρασης όπως π.χ. οπτικούς, οφθαλμιάτρους να τιμούν έμπρακτα αυτή τη μέρα, να ανταποκρίνονται θετικά σε συζητήσεις με τους ασθενείς τους για θέματα που άπτονται της κατάλληλης προστασίας της όρασης. 

Το Vision Council συστάθηκε από το Optical Industry Association (ΟΙΑ) την περίοδο των ‘80s. Το 1985 ίδρυσε το Vision Industry Council of America (VICA). Το 1999, επιχείρησαν μέσα από διάφορες εκστρατείες να βελτιστοποιήσουν προϊόντα και υπηρεσίες γυαλιών ηλίου στην Αμερική  και τον Καναδά. 

Σήμερα, τη δυναμική αυτού του εγχειρήματος έχει εντείνει η εκπαίδευση των καταναλωτών, η τεχνολογική έρευνα, η ορθή απεύθυνση στο κοινό και το χτίσιμο στρατηγικών δεσμών.

5 +1 facts που ίσως δεν ήξερες για τα γυαλιά ηλίου 

Με αφορμή την Εθνική Ημέρα για τα Γυαλιά Ηλίου παρακάτω επιχειρούμε μία ιδιαίτερη αναδρομή στον χρόνο, από το πότε πρωτοφτιάχτηκαν έως την σημερινή εξέλιξή τους. Ξεκινάμε…

Τα πρώτα γυαλιά ηλίου

Τα πρώτα γυαλιά ηλίου που κατασκευάστηκαν ποτέ, ήταν από τους Ινουίτ, τον γηγενείς κατοίκους της Αλάσκας, του Καναδά και της Γροιλανδίας. Οι άνθρωποι αυτοί κατάλαβαν από πολύ νωρίς πως η αντανάκλαση του φωτός πάνω στο χιόνι δυσκόλευε εξαιρετικά την όρασή τους. Οπότε έβαζαν γυαλιά από ξύλο ή από οστό φάλαινας στο οποίο είχαν ανοίξει δύο στενές σχισμές, μία για το κάθε μάτι ώστε να μετριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο το εισερχόμενο φως.

Περί το 1300 μ.Χ στην Κίνα, έφτιαχναν γυαλιά από χαλαζία ώστε να περιορίζουν την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά τα φορούσαν κυρίως οι δικαστές της εποχής για να κρύβουν τις εκφράσεις τους όταν ήταν σε δίκη. Αλλά από το 1400 μ.Χ, η χρήση των γυαλιών άρχισε να εστιάζει πιο πολύ στην προστασία των ματιών. 

Πότε προέκυψαν τα σύγχρονα γυαλιά ηλίου;

Η μαζική παραγωγή στα σύγχρονα γυαλιά ηλίου άρχισε από τον ιδρυτή της Foster Grant, Sam Foster το 1929. Η εταιρεία του συνεχίζει να διατηρεί ισχυρή την παρουσία της στην εν λόγω αγορά. Τα γυαλιά ηλίου άρχισαν να αυξάνουν ευρέως τη δημοφιλία τους τότε χάρη σε πολλές διάσημες προσωπικότητες του Hollywood.

Η μεγαλύτερη συλλογή γυαλιών ηλίου στον κόσμο

Ο βρετανικών καταβολών τραγουδιστής Elton John, κατέχει τη μεγαλύτερη προσωπική συλλογή γυαλιών ηλίου στον κόσμο (περίπου 250.000 ζευγάρια). Μάλιστα έχει αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για ένα θεατρικό έργο το οποίο τιτλοφορείται ως «Elton John’s Glasses». 

Τα ακριβότερα γυαλιά ηλίου που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay;

Τα πιο ακριβά γυαλιά ηλίου που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay ήταν ένα ζευγάρι του αξέχαστου Elvis Presley το οποίο είχε φορεθεί από τον συγκεκριμένο καταξιωμένο καλλιτέχνη στη συναυλία του στο Madison Square Garden. Ο αγοραστής τους έδωσε συνολικά 250.000$!

Ωστόσο, το ακριβότερο ζευγάρι χωρίς συλλεκτική αξία εξακολουθεί να είναι ένα ζευγάρι της Chopard, το οποίο έχει φτιαχτεί από χρυσό και το κοσμούν εντυπωσιακά διαμάντια, ενώ το αντίτιμο για να το αποκτήσει κανείς φτάνει τα 400.000$.

Πόσο συχνά χάνονται ή καταστρέφονται γυαλιά ηλίου στις Η.Π.Α.;

Υπολογίζεται πως στην Αμερική κάθε 14 λεπτά κάποιο άτομο χάνει, σπάει ή κάθεται πάνω στα γυαλιά ηλίου του.

Γιατί ορισμένοι φορούν γυαλιά ηλίου και σε εσωτερικούς χώρους;

Ανεξάρτητα από το εάν μερικοί το κάνουν από άποψη στυλ και αισθητικής, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν φωτοφοβία, δηλαδή υπερευαισθησία στο φως. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκύψει από ξηροφθαλμία, ημικρανίες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.ά. Οι πάσχοντες εμφανίζουν ως συμπτώματα πονοκέφαλο, ζαλάδα και μη ανοχή στο φυσικό και τεχνητό φως.

Τα  #Flioukas σου εύχονται: Χαρούμενη Εθνική Ημέρα για τα Γυαλιά Ηλίου! Μην ξεχνάς ότι εδώ μπορείς να βρεις ό,τι ζητάς σε ποιοτικά και στυλάτα γυαλιά ηλίου. Οπότε αν μας εμπιστευτείς, δεν έχεις να ανησυχείς ούτε για το θέμα της κομψότητας ούτε της ασφάλειάς σου!

Share this post

Πίσω στα Blog
Μετάβαση στο περιεχόμενο