Παιδικά Γυαλιά Οράσεως-τί πρέπει να ξέρεις!

Πίσω στα Blog
paidika-gyalia-orasews

Παιδικά Γυαλιά Οράσεως-τί πρέπει να ξέρεις!

Μήπως ήρθε η ώρα να αναζητήσεις παιδικά γυαλιά οράσεως για το μικρό σου;! Μην ανησυχείς! Είμαστε εδώ για να σου απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα που πρέπει να εστιάσεις σε πρώτη φάση!

Ολοένα και περισσότερα παιδιά νεαρής ηλικίας πρέπει να φορέσουν γυαλιά ώστε να βελτιώσουν την όρασή τους. Μερικά από αυτά μπορεί να μην έχουν θέμα, αλλά ορισμένα πιθανόν να μη νιώθουν και τόσο άνετα με τη νέα τους εικόνα. Ίσως μάλιστα να μην είναι καθόλου δεκτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάτι για το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι έτοιμος ένας γονέας να αντιμετωπίσει.

Τα πιτσιρίκια λοιπόν, συχνά είναι ανένδοτα στο να βάλουν παιδικά γυαλιά οράσεως. Και αυτό γιατί τους νοιάζει περισσότερο το πώς δείχνουν στους συνομηλίκους τους παρά η πρακτική πλευρά του πράγματος. Έτσι λοιπόν, η μαμά και ο μπαμπάς καλούνται να διαχειριστούν την όλη κατάσταση. Προσπαθούν οπότε, να μετριάσουν το άγχος και τον εκνευρισμό του μικρού τους βρίσκοντας μία λύση που θα καλύπτει τόσο το αισθητικό όσο και το λειτουργικό κομμάτι του θέματος.

Η πείρα μας στον χώρο των γυαλιών ηλίου και οράσεως έχει να σου προσφέρει κάποιες χρήσιμες εναλλακτικές. Τις μοιραζόμαστε λοιπόν, μαζί σου παρακάτω.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού;

Η όραση για ένα παιδί φαντάζει ίσως η κυριότερη από τις πέντε αισθήσεις όταν ξεκινήσει να περιεργάζεται και να καταλαβαίνει το περιβάλλον γύρω του. Ένα πρόβλημα με την όραση μπορεί να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε μαθησιακές δυσκολίες και σε έλλειψη προσαρμοστικότητας. Συνεπώς, αναγκαία είναι η βελτίωση της οπτικής του αντίληψης.

Ήδη απ’ όταν είναι βρέφος οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίζουν για το παιδί τους μέσω ιατρικής γνωμάτευσης πως όλα βαίνουν καλώς με την όρασή του. Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση πρέπει να διενεργηθεί στους έξι μήνες. Η δεύτερη όταν το παιδί συμπληρώσει τα τρία έτη και η επόμενη όταν πρόκειται να αρχίσει το σχολείο. Αργότερα καλό είναι να επαναλαμβάνεται ανά δύο χρόνια. Η λογική πίσω από αυτό είναι: να προληφθούν έγκαιρα προβλήματα συναφή με τη διαδικασία της μάθησης, την οπτικοχωρική αντίληψη, του συντονισμού ματιού και χεριού κ.ά. 

Ποιά είναι όμως τα σωστά γυαλιά οράσεως για ένα παιδί;

Έπειτα από την επίσκεψη σ’ έναν ειδικό, μπορεί το παιδί σου να πρέπει να φορέσει γυαλιά οράσεως. Συνεπώς, το επόμενο βήμα είναι να μεταβείτε μαζί σε ένα κατάστημα οπτικών. Και εκεί θα πρέπει να δώσετε έμφαση στα εξής:

  • Την ποιότητα, το υλικό και το πάχος των φακών
  • Τις αρθρώσεις του σκελετού
  • Το βάρος του σκελετού καθώς και την στήριξή  του στη μύτη και στα αυτιά.
  • Το να υπάρχει διαθέσιμο ένα επιπλέον ζευγάρι σε εφεδρεία
  • Να βασιστείς στη διάγνωση και τις συμβουλές που θα σου δώσει ο οφθαλμίατρος για το παιδί σου. Αλλά, άφησε εκείνο μόνο του να επιλέξει τον σκελετό για τα γυαλιά του και σεβάσου την απόφασή του. Όλα αυτά για να διαπιστώσει πως και άλλα παιδιά φορούν γυαλιά, ώστε να μην νιώθει άβολα ή περίεργα μέσα στην παρέα του.
  • Να συνηθίσει το παιδί όσο πιο ομαλά μπορεί στη χρήση των γυαλιών ηλίου στα χόμπι και στις εξωτερικές του δραστηριότητες (π.χ. άθληση, χορό κ.λ.π.)
  • Η χρήση υπολογιστή να γίνεται κατάλληλα, με την προσαρμογή της συνιστώμενης απόστασης των ματιών από την οθόνη (45 – 70 cm)

Η εξοικείωση με τα παιδικά γυαλιά οράσεως

Αν το παιδί πεισμώνει και δεν θέλει να χρησιμοποιήσει γυαλιά οράσεως, ο γονιός θορυβείται. Ένα άτομο σε μία τόσο νεαρή ηλικία είναι αρκετά ευαίσθητο. Ίσως να έχει την εντύπωση ότι θα μειονεκτεί ή θα είναι ο μόνος στην τάξη του με αυτό το γνώρισμα. Ακόμη και η εξήγηση ότι θα έχει καλύτερη όραση και θα βοηθηθεί, μπορεί να μην είναι αρκετή.  Πόσω μάλλον, αν νομίζει ότι οι συμμαθητές του θα τον πειράζουν.

Οπότε, οι γονείς στρεσάρονται στην ιδέα ότι το παιδί τους ίσως γίνει αποδέκτης περιπαικτικών σχολίων ή εκφοβισμού από άλλα παιδιά. Πολλοί ειδικοί εντούτοις, αποδίδουν αυτή την άρνηση του παιδιού να φορέσει γυαλιά και σε μία ανάλογη στάση ή προκατάληψη των ίδιων των γονέων προς τα γυαλιά.

Επομένως, σκόπιμο είναι ως γονιός να μην εκφράζεις έστω και έμμεσα την αποδοκιμασία σου ως προς τα παιδικά γυαλιά οράσεως. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σαφές στο παιδί ακόμη και αν υφέρπει. Είναι σημαντικό να εμπεδώσεις το γεγονός πως αν το παιδί λειτουργεί καλύτερα με αυτά, αυτό είναι και το ζητούμενο! 

Έτσι, καθώς μεγαλώνει το ίδιο μαθαίνει να εναρμονίζεται σχεδόν πάντοτε με αυτή την συνθήκη σε κάθε στάδιο της ζωής του.Ένα παιδί λοιπόν, κατανοεί την χρηστική αξία του πράγματος και μπορεί να προσαρμοστεί σταδιακά ώστε να αποδεχτεί πλήρως την ιδέα των γυαλιών οράσεως.

Ακόμη και αν το παιδί επιμένει να τα αποφεύγει, δώσ’ του κίνητρο να τα φοράει. Τόνισέ του τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό και να τα τοποθετείς πάντα σε πολύ εμφανή σημεία ώστε να μην τα “ξεχνάει” ή τα αγνοεί. Με συνέπεια και υπομονή παρότρυνέ το να τα εντάξει σε ό,τι κάνει κάθε μέρα. Όσο αυξάνεται η τριβή με τα γυαλιά του τόσο πιο πολύ θα απομυθοποιήσει το ζήτημα και θα τα νιώσει επιτέλους ως κάτι οικείο, κάτι δικό του.

Για παιδικά γυαλιά οράσεως, έλα με το παιδί σου στα #Flioukas όπου θα συζητήσουμε για την όραση του και θα βρούμε μαζί το κατάλληλο ζευγάρι για εκείνο!

Share this post

Πίσω στα Blog
Μετάβαση στο περιεχόμενο