Πολυεστιακά γυαλιά οράσεως-ο απόλυτος οδηγός

Πίσω στα Blog

Πολυεστιακά γυαλιά οράσεως-ο απόλυτος οδηγός

Τα πολυεστιακά γυαλιά γνωρίζεις τί είναι;! Με την πάροδο του χρόνου, από μία ηλικία και έπειτα υπάρχει περιορισμός της ευελιξίας του φακού του ματιού. Το αποτέλεσμα είναι να φθίνει έτσι και η οπτική οξύτητα του ατόμου. Κατά συνέπεια, προκύπτει και η πρεσβυωπία.

Οι πολυεστιακοί φακοί στα γυαλιά οράσεως διακρίνονται σε κρυστάλλινους και οργανικούς. Λειτουργούν έτσι ώστε να προσαρμόζεται το μάτι από τη μακρινή, στη μεσαία και την εγγύτερη όραση. Σε έναν τέτοιο φακό υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί.

Επομένως, έτσι διασφαλίζεται η ευκρινής εικόνα στις παραπάνω αποστάσεις. Η χρηστική αξία των φακών αυτών είναι ακριβώς ότι συντονίζονται πλήρως με τις κινήσεις των ματιών. Χάρη στα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως όσοι έχουν διαγνωστεί με πρεσβυωπία πλησιάζουν στα επίπεδα της κανονικής όρασης.

Τρεις ζώνες στον φακό 

Πάνω πεδίο όρασης. Εξασφαλίζει την διαύγεια της όρασης σε μακρινές αποστάσεις (πάνω από 2 μέτρα). Κάτι που βοηθάει στη βόλτα και στην οδήγηση.

Ενδιάμεσω πεδίο όρασης. Χάρη σε αυτό ξεχωρίζεις ευκρινώς πράγματα σε μεσαίες αποστάσεις (μεταξύ 50 εκατοστών και 2 μέτρων). Ό,τι πρέπει για χρήση Η/Υ και στο μαγείρεμα.

Κάτω πεδίο όραση. Σε διευκολύνει να βλέπεις καλά αντικείμενα εγγύτερά σου (μέχρι 50 εκατοστά) οπότε σε βοηθά ιδιαίτερα στο διάβασμα.

Τα πολυεστιακά γυαλιά τροποποιούν τη λειτουργία του φακού από πάνω προς τα κάτω. Τα νέα ζευγάρια έχουν βελτιστοποιηθεί τόσο πολύ σήμερα που όχι μόνο μπορείς να βλέπεις με ακρίβεια σε όλες τις αποστάσεις, αλλά να είσαι ικανοποιημένος και από αισθητικής άποψης.

Ποια είναι τα ατού των των πολυεστιακών γυαλιών οράσεως;

Το μεσαίο πεδίο όρασης ενεργεί σαν δίαυλος, παρέχοντας τη δυνατότητα της μεσαίας όρασης που δεν την έχουν τα γυαλιά διπλής εστίασης.

Μ’ ένα ζευγάρι έχεις λύσει το θέμα της όρασης σε κάθε απόσταση!

Αρχίζοντας να τα αξιοποιείς από την αρχή της πρεσβυωπίας, δεν θα αργήσεις να εξοικειωθείς με αυτά.

Ποιά είναι τα αδύναμα σημεία των πολυεστιακών;

Ενίοτε θα πρέπει να κάνεις μία ανεπαίσθητη κίνηση με το κεφάλι για να δεις με διαύγεια. Και αυτό όχι απλώς για να κινήσεις τα μάτια σου.

Το πεδίο όρασης είναι λίγο πιο μικρό σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις συγκριτικα με αυτό που συναντάμε στους μονοεστιακούς φακούς.

Τί πρέπει να λάβεις υπόψη πριν αγοράσεις πολυεστιακά γυαλιά;

Να έχει προηγηθεί πολύ πρόσφατη επίσκεψη σε οφθαλμίατρο. Οπότε να σου έχει χορηγήσει νωρίτερα την κατάλληλη συνταγή για τις ανάγκες σου. Χρειάζεται ακρίβεια στη μέτρηση των βαθμών καθώς και μία αμελητέα διαφορά μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις.

Την ελάχιστη επιφάνεια των φακών και τον σκελετό που θα διαλέξεις. Αυτό που σου εξασφαλίζουν αυτοί οι φακοί είναι ένα εύρος αποστάσεων. Όσο πιο μεγάλο το μέγεθος του φακού που θα θέσει ο ειδικός, τόσο πιο ομαλά θα γίνει η προσαρμογή των ματιών σε καθημερινή βάση. Μην προτιμήσεις πολύ μικρούς φακούς. Οι ελεύθεροι φακοί είναι πάρα πολύ εύχρηστοι αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί από τον σκελετό και ακόμη κι αν η αρχική τους επιφάνεια είναι μικρή ο ειδικός μπορεί να την μεγεθύνει ρυθμίζοντάς την ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου.

Τον τύπο εργασίας και την καθημερινότητά σου. Το εάν το πόστο σου προϋποθέτει ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή είναι χειρωνακτική δουλειά όπου π.χ. πρέπει να οδηγείς. 

Κάτι που όμως, πρέπει να προσέξεις είναι πως οι εν λόγω φακοί είναι πολύ ευαίσθητοι. Σε συνθήκες πολλής ζέστης δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί.

Πώς να συνηθίσεις το να φοράς πολυεστιακά γυαλιά;

Όταν ξεκινήσεις να τα χρησιμοποιείς αυτό σημαίνει πως έχεις αποχωριστεί δια παντός τα παλιό ζευγάρι οράσεως που είχες. Φοράς οπότε, μόνο τα πολυεστιακά για να αρχίσει να προσαρμοζεται το μάτι σου.

Ο σκελετός θα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια στο πρόσωπό σου, στη μύτη σου και να υπάρχει η κατάλληλη στήριξη στα αυτιά. Άρα να μην σε στενεύουν ή να σου φαίνονται χαλαρά. 

Για να τα συνηθίσεις φόρα τα όλη την ημέρα μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσεις να πας για ύπνο. Και δώσε το περιθώριο στον εαυτό σου να τα νιώσει ως κάτι οικείο και άνετο.

Θα πρέπει να ακούσεις τις συμβουλές του οπτικού όσον αφορά στο πώς θα εστιάζεις κάπου. Θα πρέπει να εκπαιδευτείς στο να στρέφεις όχι μόνο τα μάτια αλλά ενίοτε και το κεφάλι σου ώστε να κοιτάξεις ένα πράγμα προς μία κατεύθυνση.

Σε ποιά συχνότητα πρέπει να αλλάζεις τα πολυεστιακά γυαλιά σου;

Η πρεσβυωπία παρατηρείται έπειτα περίπου από τα 40 χρόνια του ανθρώπου. Κατά κύριο λόγο αρχίζει με +0,50 βαθμούς και κλιμακώνεται στους +2,50 βαθμούς στα 60 με 65 έτη. Από τα 40 μέχρι τα 50 χρόνια, πρέπει να αλλάξει κανείς τα γυαλιά του ανά διετία ή τριετία, ενώ ύστερα από τα 50 η αλλαγή θα συντελείται σχεδόν κάθε 4 χρόνια.

Η συχνή αλλαγή στα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως σου θυμίζει ότι δεν χρειάζεται να δώσεις υπέρογκα ποσά όποτε τα αγοράζεις. Αλλά να ψωνίζεις κάθε φορά με γνώμονα την ποιότητα, χωρίς βέβαια να κάνεις σκόντο σε κάτι τέτοιο!Αν λοιπόν, ψάχνετε πολυεστιακά γυαλιά οράσεως, επισκέψου τα #Flioukas και θα βρούμε μαζί ζευγάρι που ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό που ζητάς!

Share this post

Πίσω στα Blog
Μετάβαση στο περιεχόμενο